Per què és important una alimentació saludable?

L’alimentació forma part indissociable del nostre dia a dia. Treballar per mantenir una alimentació saludable és uns dels hàbits diaris més importants per tenir una bona salut; no només física, sinó també mental. Ara bé, l’estil de vida actual dificulta alimentar-se correctament i sovint ens aboca a productes processats que tenen efectes negatius per a la salut. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), una dieta insana és un important factor de risc de malalties cròniques, com ara les cardiovasculars, l’obesitat, el càncer o la diabetis. Avui dia es consumeixen més aliments hipercalòrics, rics en greixos saturats, greixos trans, sucres i sal, alhora que es redueix el consum de fruita i verdura. Els aliments processats són aquells durant el procés d’elaboració dels quals s’han afegit sucres, greixos, midons, sal i additius amb l'objectiu de canviar-ne la textura, allargar la seva vida útil, donar-los sabors més intensos o fer-los més atractius.
Aquest tipus d’alimentació, juntament amb una reducció de l’activitat física, té una conseqüència clara: l’obesitat i les malalties cardiovasculars. Les xifres que dona l’OMS són esgarrifoses: l’any 2023 el 36% dels infants d'entre 6 i 9 anys patien sobrepès i/o obesitat. Tenint en compte aquest escenari, la Fundació Champagnat es preocupa i vetlla per ajudar a revertir aquests valors i tendències. I és que el menjador escolar és més que un simple àpat: no només representa un reforç dels hàbits alimentaris saludables que s’adquireixen a casa, sinó que, a més, ha d'assumir una tasca educativa a fi de transmetre valors, hàbits higiènics i normes de comportament, des d'una vessant lúdica, per ajudar al creixement personal dels infants.
Ja fa anys que els nostres menús estan elaborats per la nutricionista Laia Navarro seguint les noves recomanacions que marca el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a la guia Alimentació saludable en l’etapa escolar (2020). A més a més, estan consensuats amb el cap de cuina de cada centre. El disseny d'aquests menús potencia el consum de verdures variades, de fruites fresques de temporada, de proteïnes vegetals, a partir dels llegums, i la utilització d’oli d’oliva tant per cuinar com per amanir. La majoria de les guarnicions són preparacions de verdura crua (amanides), per ajudar a aconseguir el consum de vitamines antioxidants que els infants necessiten cada dia. Així mateix, el peix que podeu trobar en aquestes preparacions són de qualitat i molt coneguts per tots nosaltres, com ara el lluç, el bacallà o el salmó. D'altra banda, també introduïm la fruita seca, com les nous i les pipes, aliments molt nutritius i amb àcids grassos essencials (omega-3), la qual cosa contribueix a una bona salut cardiovascular en una etapa de creixement tan important. També cal destacar que l’aigua és present en tots els àpats, sempre de fàcil accés per als infants de tota l’escola.
Som el que mengem, i, per tant, hem de fer tot el que estigui al nostre abast per mantenir un bon estat de salut, tant en els infants i joves com quan som adults.
Laia Navarro, nutricionista de Maristes Catalunya